Nederland trekt miljoen uit voor noodhulp Syrië

Nederland trekt een miljoen euro uit voor noodhulp voor de bevolking van Syrië. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) vrijdag aangekondigd op de oprichtingsbijeenkomst van Vrienden van Syrië (Friends of Syria), meldt zijn ministerie. "We proberen de onschuldige slachtoffers van het geweld in Syrië zo goed mogelijk te helpen."

De eerste bijeenkomst van Vrienden van Syrie, een groep gelijkgezinde landen, vond vrijdag plaats in de Tunisische hoofdstad Tunis. Vertegenwoordigers van meer dan zestig landen en internationale organisaties namen er aan deel. Hun aanwezigheid demonstreert volgens Rosenthal het ongeduld van de internationale gemeenschap.

Een deel van de bevolking in Syrië is in opstand gekomen tegen het regime van president Bashar Assad. Duizenden mensen zijn daarbij om het leven gekomen.

Rosenthal stelt dat de druk op het Syrische regime verder wordt opgevoerd. "We scherpen de sancties nog verder aan en voeren ze rigoureus uit. We knijpen het misdadige regime van Assad af en isoleren het zoveel mogelijk. Het geweld moet nu stoppen. Assad moet aftreden om de weg vrij te maken voor de overgang naar een democratische regering."

Vrijdag werd bekend dat voormalig VN-chef Kofi Annan is benoemd tot speciaal gezant van de Verenigde Naties en de Arabische Liga voor Syrië. Hij heeft als mandaat een eind te maken aan het geweld in Syrië en een vreedzame politieke oplossing na te streven. Rosenthal zegt uit te zien naar samenwerking met de voormalig VN-chef.

De Vrienden van Syrië beschouwen de Syrische Nationale Raad als een legitieme vertegenwoordiger van de Syrische bevolking. Volgens Rosenthal is het belangrijk dat de oppositie zich verenigt. "Hoe gezamenlijker het optreden, hoe meer hun geluid gehoord zal worden."