Omstreden RTL-programma van de buis

De overige afleveringen van het omstreden televisieprogramma 24 uur: Tussen Leven en Dood worden niet uitgezonden. Dat heeft RTL Nederland vrijdag besloten naar aanleiding van het verzoek van het VU medisch centrum (VUmc) daartoe.

Voor het programma werden patiënten van het Amsterdamse ziekenhuis gefilmd op de spoedeisende hulp. Het ziekenhuis wilde bij nader inzien dat het programma niet werd uitgezonden omdat het nieuwe informatie heeft gekregen van patiënten waaruit blijkt dat de afspraken op de spoedeisende hulp 'onvoldoende zorgvuldig' zijn uitgevoerd.

De onrust die is ontstaan weegt volgens het ziekenhuis bovendien niet op tegen de beoogde doelstellingen met dit programma. "De eerder gemaakte afweging tussen privacy van kwetsbare patiënten en het publiek belang niet houdbaar gebleken", schreef het ziekenhuis in een verklaring.

Het door Eyeworks geproduceerde programma raakte woensdag in opspraak toen duidelijk werd dat een meisje op de spoedeisende hulp van het VUmc werd gefilmd zonder dat zij of haar vader daar toestemming voor had gegeven. Het ziekenhuis benadrukte woensdag in Nieuwsuur nog dat het slechts om één geval ging. Donderdag bleek al dat het in meer gevallen fout is gegaan.

Het programma werd donderdagavond voor het eerst uitgezonden. De eerste aflevering zou eigenlijk pas 7 maart te zien zijn, maar RTL, het VUmc en Eyeworks besloten die donderdag vervroegd uit te zenden om de kijker zelf de kans te geven een oordeel te vormen over de discussie die in de media over het programma was ontstaan.

Op een meldpunt dat het ziekenhuis opende naar aanleiding van de opnames zijn de afgelopen dagen vierhonderd reacties binnengekomen. Veel patiënten die op de spoedeisende hulp zijn geweest willen volgens het ziekenhuis een schriftelijke verklaring dat ze niet zijn gefilmd.