VS krijgen nul op het rekest van Cuba

De Amerikaan Alan Gross, die in Cuba vastzit wegens het smokkelen van satelliettelefoons en andere communicatiemiddelen, komt voorlopig niet vrij. Dat is de uitkomst van een onderhoud tussen de Cubaanse president Raul Castro en de Amerikaanse senator Patrick Leahy.

Leahy was in Cuba om de invrijheidstelling van Gross te bewerkstelligen, maar hij ving bot bij Castro. Castro zou het er mee eens zijn geweest dat Gross geen spion is, maar de Cubaanse president wees Leahy er fijntjes op dat er in de Verenigde Staten vijf Cubaanse geheim agenten vastzitten. Hoewel Castro niet openlijk sprak van een uitruil liet hij wel duidelijk blijken dat de Amerikaanse zorgen om Gross overeenkomen met de Cubaanse zorgen om de vijf agenten, aldus Leahy.

Gross zit in Cuba een gevangenisstraf van vijftien jaar uit. Hij werkte voor een Amerikaanse hulporganisatie, maar werd opgepakt omdat hij geprobeerd zou hebben communicatie-apparatuur het eiland op te smokkelen. Hij werd niet veroordeeld voor spionage, maar wel voor misdaden tegen de staat.

De VS willen dat Gross op humanitaire gronden wordt vrijgelaten. Hij is sterk vermagerd en zowel zijn moeder als zijn zus lijdt aan kanker.