Meer ouderen opgelicht in Amsterdam

In Amsterdam zijn vorig jaar meer senioren opgelicht dan in het jaar daarvoor. Het aantal oplichtingen steeg van 306 naar 470, meldt de politie vrijdag.

De oplichters hebben volgens de politie een nieuwe manier gevonden om ouderen geld afhandig te maken. Eerder vermomden ze zich als postpakketbezorger of monteur om binnen te komen. Tegenwoordig doen ze zich steeds vaker voor als agent.

De nepagent belt het slachtoffer op met de mededeling dat zijn bankgegevens op een in beslag genomen laptop zijn gevonden. Daarna wordt het slachtoffer zogenaamd doorverbonden met een medewerker van een bank. Die ontfutselt de pincode, waarna een 'koerier' wordt langsgestuurd om de pinpas te verwisselen.

Ouderen zijn volgens projectleider senioren en veiligheid Annelies van Voornveld goed van vertrouwen. "Het heeft enorme gevolgen als dat vertrouwen zo wordt beschaamd."

Om hen te beschermen heeft de politie vorig jaar vijftig voorlichtingsbijeenkomsten gegeven, waar ongeveer vijftienhonderd ouderen op af kwamen. Vrijwilligers spelen daar de meest voorkomende trucs na, waarna tips worden gegeven om de oplichters te slim af te zijn.

Ook is een sticker naar 12.500 adressen verstuurd met tips die worden ondersteund door pictogrammen. Van Voornveld adviseert de sticker bij de voordeur te plakken als geheugensteun.