Lagere btw goed voor kleine bouwbedrijven

De tijdelijk verlaagde btw op arbeidsloon heeft kleine bouwbedrijven in 2011 flink geholpen. De omzet nam toe met zeven procent, terwijl de bouwsector als geheel de omzet met 4,5 procent zag stijgen. Dat blijkt vrijdag uit een rapport van het ING Economisch Bureau.

Het btw-tarief was verlaagd tussen oktober 2010 en oktober 2011. Dat de verlaging een groot positief effect had, blijkt uit de kwartaalcijfers. Waar in het derde kwartaal door bedrijven met een tot tien medewerkers nog een omzetgroei van 14,2 procent werd behaald, veranderde dat in het vierde kwartaal na de afschaffing van de maatregel naar een krimp van vier procent.

De bouwsector als geheel zag door het zachte weer in 2011 en de btw-verlaging de omzet ook toenemen. Dat is de eerste groei na twee jaren van krimp. Middelgrote bedrijven met tien tot honderd man personeel profiteerden ook van in kleinere stukken geknipte aanbestedingen. De omzet van grote bedrijven, die afhankelijk zijn van de gestagneerde nieuwbouw, daalde in 2011.

Voor 2012 voorziet ING weer een krimp voor de gehele bouwsector. Kleinere bedrijven blijven het echter naar verwachting van de bank beter doen dan de middelgrote en grote bedrijven, omdat deze relatief vaak in de minder recessiegevoelige renovatiebranche werkzaam zijn.