'De Jager en ambtenaren oneens over aanpak crisis'

Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) heeft vorig jaar een advies van zijn ambtenaren om banken niet op te laten draaien voor de redding van Griekenland in de wind geslagen. Drie topambtenaren waarschuwden hem dat de paniek op de financiële markten alleen maar groter zou worden, schrijft het Financieele Dagblad vrijdag.

Correspondent Martin Visser maakte een reconstructie van de aanpak van de Europese crisis in zijn boek De eurocrisis. Daarvoor raadpleegde hij tientallen bronnen in binnen- en buitenland.

Visser wijst erop dat De Jager wist dat hij politiek kon scoren als hij banken zou dwingen tot een aanzienlijke financiële bijdrage aan het Griekse reddingspakket. De kans op steun van de PvdA zou dan ook groter zijn.

De drie destijds meest betrokken ambtenaren, Ronald Gerritse, Klaas Knot en Maarten Verwey, waren volgens hem gefrustreerd dat de minister beter luisterde naar economen als Onno Ruding en Arnoud Boot dan naar zijn eigen ambtenaren. De Duitse bondskanselier Angela Merkel opperde in 2010 al het idee om banken mee te laten betalen aan de redding van eurolanden. Zij wilde dat echter pas in 2013 laten ingaan.

De drie ambtenaren zijn overigens niet bij het ministerie blijven hangen. Gerrtse was destijds secretaris-generaal en is inmiddels voorzitter van de Autoriteit Financiële Markten. Knot was directeur financiële markten en is nu president vand e Nederlandsche Bank. Verwey was directeur buitenlandse financiële betrekkingen en heeft tegenwoordig een hoge functie bij de Europese Commissie.

De Jager is volgens Visser in Europa de drijvende kracht achter het idee om banken al vanaf vorig jaar te laten opdraaien voor de redding van Griekenland. Zijn plan zou vorig jaar op fel verzet zijn gestuit van Jean-Claude Trichet, toen nog president van de Europese Centrale Bank. Hij voorspelde een financieel armageddon.

Toch is de bankenbijdrage er gekomen. Deze week stemden de banken ermee in een verlies van 75 procent op hun Griekse staatsobligaties te nemen. Eind oktober hebben de Europese regeringsleiders afgesproken de kosten in de toekomst nooit meer op deze manier bij de banken te leggen.

Ze gaven toen volgens Visser toe dat dit plan te zeer een politieke inzet was geworden. Hierdoor zouden zekerheid op de financiële markten eerder groter dan kleiner zijn geworden.