'Veel te veel cafe´ne in energiedrankjes'

De Hoge Gezondheidsraad in België pleit voor een halvering van de toegestane hoeveelheid cafeïne in energiedrankjes. Een teveel aan de oppeppende stof zou namelijk onder meer botontkalking en hartritmestoornissen kunnen veroorzaken. De frisdranksector protesteert.

De raad pleit er verder voor om cafeïnehoudende dranken van een waarschuwing te voorzien. Volgens raadsadviseur professor Guy De Backer zijn er ook aanwijzingen dat een te hoge cafeïne-inname tot blaas- en alvleesklierkanker kan leiden. Daarnaast kan het ook dehydratatie en angststoornissen veroorzaken, stelt de hoogleraar gezondheidswetenschappen.

Het advies aan de Belgische regering is om de maximaal toegestane concentratie cafeïne te verminderen van 320 naar 150mg per liter. Volgens frisdrankproducenten wordt de sector er ten onrechte uitgelicht en draagt koffie in veel grotere mate bij aan het probleem. De fabrikanten willen wel meegaan in een advertentiecode die net als bij alcohol wijst op het belang van matige consumptie, maar zien niets in een verlaging van de toegestane hoeveelheid cafeïne.

Het ministerie van Volksgezondheid dat opdracht gaf tot de studie, kijkt nu hoe de resultaten kunnen worden omgezet in wetgeving.

Blikjes Red Bull
Blikjes Red Bull (foto: Arne Müseler, licentie: CC BY-SA)