Teeven: Korten psychische zorg riskant

Staatssecretaris Fred Teeven vreest dat bezuinigingen in de geestelijke gezondheidszorg tot extra kosten bij zijn departement Justitie zullen leiden. Minister Schipper van Volksgezondheid zegt te zullen kijken of de 'meest kwetsbare' groepen kunnen worden vrijgesteld van een eigen bijdrage.

Sinds januari moeten patiënten een eigen bijdrage betalen voor psychische zorg. Volgens Teeven bestaat het risico dat mensen die psychische problemen hebben zich hierdoor niet laten behandelen. Dat kan er volgens hem toe leiden dat dergelijke personen eerder met justitie in aanraking komen.

Staatssectrtaris Teeven (foto: VVD)Teeven wil het bij besprekingen over nieuwe bezuinigingen dan ook over de eigen bijdrage in de zorg hebben. Bezuinigingen bij het departement van Volksgezondheid mogen er volgens hem niet toe leiden dat het ministerie van Justitie juist op extra kosten wordt gejaagd.

Volgens een woordvoerder van minister Schipper is de bewindsvrouw in overleg met de sector om te kijken of kwetsbare groepen in de samenleving kunnen worden ontzien. "Maar dat is niet eenvoudig, zeker niet in deze economisch zware tijden", aldus de zegsman. Hij stelt dat de eigen bijdrage ten opzichte van de afspraken in het regeerakkoord al is verlaagd, van 425 euro per behandeling naar ten hoogste 200 euro per jaar.