Dexia boekt 11,6 miljard euro verlies

De Dexia Group heeft in 2011 een verlies geleden van 11,6 miljard euro. De grootste verliezen werden geboekt op de verkoop van de Belgische tak van de bank en de afschrijving van 75 procent van de waarde van Griekse staatsobligaties. Dat meldt de bank donderdag.

Op de verkoop van Dexia Bank België aan de Belgische staat leed het moederbedrijf een verlies van vier miljard euro. Op de Griekse schuldpapieren werd 3,4 miljard euro afgeschreven en op uitstaande financiële producten werd nog eens 2,6 miljard verlies genomen.

Dexia werd in het najaar van 2011 opgesplitst en deels genationaliseerd. De Frans-Belgisch-Luxemburgse bank was in problemen gekomen doordat andere banken er geen geld meer aan durfden uit te lenen. De bank had veel geld uitstaan in kwakkelende landen zoals Griekenland. Bovendien bezat de bank nog grote portefeuilles aan opgeknipte hypotheekleningen van voor 2008.

De core-tier-1-ratio van de bank is eind december uitgekomen op 6,4 procent. Europa heeft een minimum gesteld van negen procent.


Dexia boekt 11,6 miljard euro verlies (Foto: Novum)