KLM wil vertrek Schipholbaas Nijhuis

KLM eist het vertrek van Schipholbaas Jos Nijhuis. Vliegmaatschappijen zijn met Schiphol verwikkeld in een aanhoudende ruzie over hoge tarieven die zij aan de luchthaven moeten betalen, schrijft De Telegraaf donderdag.

"We zeggen het vertrouwen in deze directie op", zegt KLM-topman Peter Hartman in de krant. Vooral nu de luchthaven groeit en meer winst maakt zou de luchtvaart vinden dat minder kan worden betaald. Er zijn echter geen plannen om een tariefverhoging die in april inging terug te draaien. Volgens de krant is overal te horen dat aandeelhouders en commissarissen van Schiphol vinden dat moet worden ingegrepen.

De uitingen van Hartman zijn volgens de krant een rechtstreeks verzoek aan staatssecretaris van Infrastructuur Joop Atsma (CDA) om dat te doen. Hij is nog niet van plan bemiddelaars in te schakelen, zoals in het verleden gebeurde.

De kwestie heeft wel zijn aandacht. Atsma wijst er in de krant op dat Schiphol een belangrijke motor voor de Nederlandse economie is. "Dat is te danken aan de samenwerking tussen luchthaven en vliegmaatschappijen. Dit gezamenlijke doel lijkt nu niet meer voorop te staan en dat baart ons zorgen."