Vrouw moet laptop decoderen

Eenvoudige software kan een harde schijf zo grondig coderen dat het hackers jaren zou kosten om de codering te kraken en bij de gegevens te komen. Dat lijkt echter geen enkele belemmering te zijn voor Amerikaanse aanklagers. Een Amerikaanse rechter heeft een verdachte bevolen gegevens op haar computer vrij te geven.

De zaak roept de vraag op of de Amerikaanse grondwet wordt overtreden als iemand wordt gedwongen gecodeerde bestanden op een computer vrij te geven. In de grondwet staat namelijk dat mensen niet kunnen worden gedwongen belastend materiaal tegen zichzelf vrij te geven. Volgens de advocaat van de vrouw, Phillip DuBois, schept het bevel van de rechter een 'zeer gevaarlijk precedent'.

Federale aanklagers betogen dat het onmogelijk is misdaden als terrorisme, het uitbuiten van kinderen en drugssmokkel aan te pakken als de regering geen toegang krijgt tot gecodeerde gegevens op computers.

De digitale burgerrechtenbeweging Electronic Freedom Foundation (EFF) staat lijnrecht tegenover de Amerikaanse regering. De organisatie meent dat iedereen juist encryptiesoftware moet gebruiken om fraude en computermisbruik tegen te gaan. De uitspraak van de rechter kan ervoor zorgen dat de maatregelen om de privacy te beschermen nutteloos worden. "De regering keert de situatie om en zegt dat encryptie alleen goed is voor criminelen die hun activiteiten willen verbergen", aldus een advocaat van de EFF.

De verdachte, Ramona Fricosu, is aangeklaagd voor hypotheek- en vastgoedfraude. Zij is met de aanklagers overeengekomen dat federale agenten haar ergens ontmoeten en dat de agenten de laptop meenemen. Die werd bij een huiszoeking in beslag genomen. Vervolgens moet Fricosu, zonder dat er wordt meegekeken, haar wachtwoord invoeren en de laptop aan de agenten teruggeven, zodat die de harde schijf kunnen kopiëren.

Het is echter de vraag of het zal gaan zoals de aanklagers voor ogen hebben. "Het is mogelijk dat mevrouw Fricosu niet in staat is de computer te decoderen, omdat ze waarschijnlijk niet zelf de computer heeft gecodeerd en het wachtwoord niet weet of zich niet kan herinneren", aldus DuBois. De advocaat beschreef zijn cliënte als een immigrant uit Roemenië die geen enkele technische kennis van computers heeft.

Dat zou een probleem zijn voor de aanklagers. Het coderen van een harde schijf is een peulenschil, maar de codering is zo krachtig dat het jaren kan duren om het wachtwoord te achterhalen. "In theorie is het mogelijk om de encryptie te kraken", aldus hacker Jay Bavisi.