Diederik Samsom ook PvdA-kandidaat

Na Martijn van Dam heeft ook Diederik Samsom zich opgeworpen als kandidaat-leider van de Partij van de Arbeid. Samson heeft zijn kandidatuur in een brief aan de partijleden bekendgemaakt.

Het is niet de eerste keer dat de 40-jarige representant van de linkervleugel zich kandideert: in 2008 wilde hij fractievoorzitter worden maar moest Mariëtte Hamer voor zich dulden. Samson pleit voor een 'Nederland dat zijn optimisme weer terugvindt, en zijn zelfvertrouwen.'

Diederik Samsom (foto: PvdA, licentie: CC BY)Volgens Samsom leidt het huidige 'getob' over de partijkoers niet tot heldere keuzes, maar staan de idealen van de partij nog wel overeind. Het Tweede Kamerlid was eerder eigenaar van het bedrijf Echte Energie, dat handelde in groene stroom en inmiddels is overgenomen door Eneco. Het investeren in duurzame energie is een van de speerpunten in het beleid dat hij voorstaat.

Verder wil Samsom de hypotheekrenteaftrek hervormen en de arbeidsmarkt toegankelijker maken voor gehandicapten. Oook wil hij af van de vanzelfsprekendheid dat bij een 'hogere' functie een hoger salaris hoort, en zou bijvoorbeeld een wijkagent in theorie meer moeten kunnen verdienen dan een bureauchef. "Want alleen zo houd je de beste mensen waar ze het hardste nodig zijn", aldus de parlementariër.

Er wordt overigens gespeculeerd dat de Amsterdamse wethouder en loco-burgemeester Lodewijk Asscher de uiteindelijke PvdA-leider bij de volgende Tweede Kamer-verkiezingen wordt, en dat degene die volgende maand wordt gekozen een 'tussenpaus' zal zijn. Asscher is favoriet onder de PvdA-leden, maar wil pas medio volgend jaar over een overstap naar Den Haag nadenken.