Chavez: Kanker is mogelijk terug

De Venezolaanse president Hugo Chavez gaat terug naar Cuba om een laesie te laten verwijderen die mogelijk kwaadaardig is. Op de plaats waar artsen vorig jaar een kankergezwel verwijderden is opnieuw een afwijking in het weefsel vastgesteld.

Chavez, die dertien jaar aan de macht is en hoopt in oktober herkozen te worden, zei woensdag dat hij waarschijnlijk chemotherapie nodig heeft. Dat betekent dat hij de komende weken uit de roulatie is. Over zijn vervanging sprak Chavez niet. Hij ontkrachtte dinsdag berichten dat de kanker is uitgezaaid.

Het is geen goed nieuws voor de politieke carrière van Chavez. Zelfs als de 57-jarige president terugkeert na de operatie, dan zullen mensen hem gaan vergelijken met Henrique Carpriles, zijn energieke en atletische 39-jarige rivaal, meent Luis Vicente Leon van peilingbureau Datanalisis.

Ook analiste Cynthia Arnson denkt dat de nieuwe ontwikkelingen problemen betekenen voor zijn herverkiezing. "Het is nu duidelijk dat Chavez' kanker verre van genezen is. Zijn ziekte - zijn vermogen om campagne te voeren en te regeren - is een grote factor in de strijd. De aura van onoverwinnelijkheid en onvermijdelijkheid die Chavez altijd heeft geprobeerd te creëren brokkelt af."

Volgens artsen is het geen goed teken dat de laesie is verschenen op de plek van de eerste tumor. Dokter Michael Pishvaian noemde deze ontwikkeling 'onheilspellend'. Hij zei dat artsen vaak spreken van een laesie als ze het over een nieuwe tumor hebben. De kankercellen hebben in het geval van Chavez mogelijk de chemotherapie doorstaan. Van juli tot september onderging Chavez vier rondes chemotherapie. Testen toonden daarna aan dat hij toen kankervrij was.