Kopie Mona Lisa tentoongesteld in Madrid

Een kopie van de Mona Lisa die vermoedelijk gelijktijdig met het origineel werd gemaakt door een leerling van Leonardo da Vinci, is vanaf dinsdag te zien in het Prado in Madrid. Het werk wordt voor het eerst tentoongesteld sinds werd ontdekt dat het mogelijk de vroegste kopie is.

Voor het museum stonden op de dag van de opening grote groepen bezoekers. Wie het werk met eigen ogen in Spanje wil zien moet wel snel zijn. Volgende maand wordt het schilderij overgebracht naar het Louvre in Parijs. Daar maakt het deel uit van een tentoonstelling over het werk van Da Vinci.

Wie de kopie van de Mona Lisa maakte, is nog niet bekend. Zowel het Prado als het Louvre denkt dat het om de vroegste kopie van Da Vinci's bekendste werk gaat. Het schilderij is al eeuwen onderdeel van de Spaanse collectie. Het is ook eerder te zien geweest in het Prado.

Doordat de achtergrond met de details van het Toscaanse landschap verdonkeremaand was, zag iedereen het werk aan voor middelmatig kopieerwerk. Pas toen de donkere verflaag werd weggehaald, realiseerden onderzoekers zich dat het om een vrijwel identieke kopie ging.


Kopie Mona Lisa tentoongesteld in Madrid (Foto: Novum)