Ambtenaren pissig op Rosenthal

Ambtenaren van het Ministerie van Buitenlandse Zaken ergeren zich stevig aan hun minister Uri Rosenthal (VVD). Aanleiding is de tik op de vingers die de bewindsman gaf aan de Nederlandse ambassadeur in Zuid-Afrika, die via Facebook de pagina 'Geen regering met steun van de PVV' had 'geliket'.

De ondernemingsraad van het ministerie heeft een zeer kritische brief geschreven aan de ambtelijke leiding van het departement. De raad heeft tientallen boze reacties van ambtenaren ontvangen, schrijft NRC Handelsblad, dat de brief in handen heeft.

De affaire leidt tot 'grote ophef, verontwaardiging en onzekerheid binnen (en buiten) het ministerie', citeert de krant. Een woordvoerder van het ministerie bevestigt het bestaan van de brief, en geeft aan dat de secretaris-generaal, de hoogste ambtenaar van het ministerie, hem beantwoordt.

Rosenthal sprak ambassadeur André Haspels twee weken geleden aan nadat de PVV vragen over de kwestie had gesteld. Haspels 'had zich moeten onthouden van het publiekelijk uitspreken van een dergelijk persoonlijk politiek oordeel', schreef Rosenthal.

De ondernemingsraad vindt dat hij de Kamervragen onzorgvuldig heeft beantwoord en stelt dat minister 'niet voor de eerste keer' heeft nagelaten om voor zijn ambtenaren op te komen.