CZ creëert wachtlijsten bij slechte ziekenhuizen

Zorgverzekeraar CZ gaat dit jaar voor de negen meest voorkomende medische ingrepen wachtlijsten veroorzaken bij ziekenhuizen die slecht presteren. De zorgverzekeraar wil hiermee afdwingen dat zijn klanten naar de beste en efficiënste ziekenhuizen in hun regio gaan. Dat zegt hoofd inkoop ziekenhuiszorg bij CZ Rien Pijnenburg dinsdag in NRC Handelsblad.

Bij sommige ziekenhuizen gaat CZ, dat met 3,3 miljoen klanten een van de grootste verzekeraars is, slechts beperkt inkopen als de prijs of kwaliteit daar aanleiding toe geeft, zegt Pijnenburg. Zo kunnen bij een ziekenhuis dat vorig jaar 150 heupoperaties bij CZ declareerde dit jaar slechts 120 van deze ingrepen worden ingekocht.

Klanten zullen volgens het hoofd inkoop dan contact opnemen met de zorgverzekeraar, waarbij ze aangeven dat ze op een wachtlijst staan. "Dan kunnen we tegen hen zeggen: gaat u maar naar dat andere, efficiëntere of betere ziekenhuis." Alle patiënten in een keer naar de beste ziekenhuizen sturen, zou praktisch onmogelijk zijn.

CZ hoopt met de wachtlijsten ziekenhuizen gefaseerd te dwingen betere zorg te verlenen. Een woordvoerder van CZ was dinsdag niet direct bereikbaar voor commentaar.