Strauss-Kahn aangehouden in seksschandaal

Ex-directeur van het IMF en voormalig Frans toppoliticus Dominique Strauss-Kahn (62) is dinsdag aangehouden in Lille. Hij wordt door de politie verhoord over een seksschandaal vernoemd naar het luxueuze hotel Carlton in de Noord-Franse stad. 'DSK' was vrijwillig naar het bureau gekomen als getuige, maar hij kreeg te horen verdachte te zijn.

De aanklager zei kort nadat Strauss-Kahn was gearriveerd, dat hij wordt verdacht van medeplichtigheid aan de exploitatie van prostituees in combinatie met medeplichtigheid aan frauduleuze praktijken bij een bouwonderneming die voor de overheid actief is.

Het betalen van een prostituee in ruil voor seks is niet in strijd met de wet, maar winst maken door prostitutie te organiseren wel. Bovendien werden in de Carltonaffaire de lucratieve orgiën in bijvoorbeeld Strauss-Kahns toenmalige woonplaats Washington georganiseerd met geld van een Franse onderneming die zich met publieke werken en niet met publieke vrouwen zou moeten bezighouden.

Justitie heeft nu negen mensen in het vizier, inclusief de zakenlui David Roquet en Fabrice Paszkowski, een topman van de plaatselijke politie Jean-Christophe Lagarde, een advocaat en drie belangrijke medewerkers van het Carlton in Lille en een pooier uit België, Dominique Alderweireld. Zij zouden een rol hebben in het internationale netwerk van vooral Roquet en Paszkowski.

Zo gingen de zakenlui op zakenreis met een reeks 'secretaresses'. Hun delegatie bezocht DSK in de VS meer dan eens voor een 'soirée privée'. Strauss-Kahn heeft laten weten niet op de hoogte te zijn geweest van het feit dat zijn relaties prostituees hadden meegenomen. Vlak voor de ondergang van DSK was er nog 'een delegatie uit Lille' bij hem in Washington.

Seksuele uitspattingen in een hotel in New York maakten half mei vorig jaar een einde aan de loopbaan van de socialistische DSK. Hij werd gearresteerd nadat een kamermeisje van het hotel hem had beschuldigd van poging tot verkrachting en vrijheidsberoving. De aanklachten werden ingetrokken, maar DSK was toen zijn baan bij het IMF kwijt en was geen leider meer van de Franse socialisten die hem dit jaar als presidentskandidaat hoopten in te zetten.

Strauss-Kahn aangehouden in seksschandaal
Strauss-Kahn aangehouden in seksschandaal (Foto: ANP)