'Richtlijn voor agenten met psychische problemen'

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) komt met een richtlijn voor agenten die tijdens hun werk een posttraumatische stressstoornis (PTSS) oplopen. De richtlijn moet ervoor zorgen dat agenten met PTSS beter worden gesteund door hun korps. Dat maakt Opstelten zondagavond bekend in het televisieprogramma KRO Brandpunt.

De richtlijn moet PTSS erkennen als beroepsziekte. Zo moeten de duizenden agenten die jaarlijks in psychische problemen komen op dezelfde manier worden geholpen.

"De meeste korpsen gaan hier goed mee om, maar de aanpak loopt uiteen", zegt Opstelten. "Ik wil een eenduidige aanpak. Als er sprake is van medisch vastgestelde beroepsgerelateerde PTSS, dan moet dit snel in juridische zin worden erkend als beroepsziekte."

D66-Kamerlid en voormalig korpschef Magda Berndsen wil dat Opstelten wettelijk vastlegt dat agenten een zogeheten hoog risicoberoep hebben, net als militairen. Een dergelijke wet zou zorg voor agenten met psychische problemen moeten garanderen.

Opstelten vindt dit vooralsnog een stap te ver. "In december heb ik een nader onderzoek naar PTSS aangekondigd. Dit onderzoek kan aanleiding geven om het beleid verder aan te scherpen."


"Richtlijn voor agenten met psychische problemen" (Foto: Novum)