Journalist gearresteerd na filmen agent

Vanmorgen is een freelancejournalist uit Apeldoorn aangehouden en vastgezet omdat hij een agent aan het filmen was. Zijn camera werd in beslag genomen. Niels Damstra werkt als journalist onder andere voor de NOS, RTL en SBS.

Op de website van Apeldoorn Direct beschrijft Damstra in een blog dat hij vanmorgen rond half vijf een vreemd auto-ongeluk filmde op de Laan van de Mensenrechten in Apeldoorn. Een van de agenten vond het niet prettig dat er gefilmd werd en verzocht Damstra om hem buiten beeld te houden. Toen Damstra hem dat niet kon garanderen vroeg de agent Damstra zich te legitimeren.

Omdat volgens Damstra de identificatieplicht niet bedoeld is om de privacy van politiepersoneel te waarborgen, weigerde hij zich te identificeren met als gevolg dat hij werd aangehouden en in de cel werd gezet. Circa twee uur later was hij weer op vrije voeten, maar zijn camera moest hij achterlaten. Damstra: "In een land als Nederland zou je niet verwachten dat de politie zijn macht gebruikt om het uitzenden van journalistiek materiaal te belemmeren. Het veelvuldig misbruiken van onder andere de identificatieplicht lijkt aan het orde van de dag te zijn."

In de cel kreeg hij ook nog een hulpofficier van justitie op bezoek. Deze zei tegen Damstra: "Je bent een gehaktbal en een smerige hond. Ik ga er alles aan doen om je politieperskaart in te nemen. En je camera wordt in beslag genomen." Inmiddels heeft Tweede Kamerlid Tofik Dibi van GroenLinks laten weten dat hij Kamervragen wil stellen over het voorval.