Cesare Deve Morire wint Gouden Beer in Berlijn

Vanavond zijn de prijzen van de 62e editie van het Internationale Film Festival van Berlijn weer uitgereikt. De Gouden Beer voor de Beste Film ging naar de documentaire Cesare Deve Morire (Caesar Must Die) van Paolo & Vittorio Taviani.

Cesare deve morire is een documentaire over de zwaarbewaakte Rebibbia gevangenis in Rome waar een groep tot levenslang veroordeelde gevangenen het stuk Julius Caesar opvoeren. De Hongaar Bence Fliegauf kreeg een Zilveren Beer als Beste Nieuwkomer met zijn dramafilm Csak a szél (Just The Wind) over de lotgevallen van een Roma familie die een racistische aanval op hun buren meemaakt. Just The Wind is gebaseerd op waar gebeurde feiten die tussen 2008 en 2009 plaatsvonden. In die tijd werden zestien Roma woningen in Hongarije aangevallen met Molotov cocktails, pistolen en geweren. Er kwamen zes mensen bij de geweldsexplosie om die nog steeds door de politie onderzocht wordt.

Christian Petzold mocht een Zilveren Beer als Beste Regisseur mee naar huis nemen voor zijn film Barbara, over een Oost-Duitse arts die naar het vrije Westen probeert te vluchten. De Zilveren Beer voor Beste Acteur ging naar Mikkel Boe Foelsgaard met zijn rol in de film En Kongelig Affære (A Royal Affair). De film van Nikolaj Arcel en Rasmus Heisterberg won eveneens een prijs voor het Beste Scenario. In de Deense film zien we hoe een jonge koningin, getrouwd met een zwaar gestoorde koning, verliefd wordt op haar hofarts en een revolutie ontketent. 

Rachel Mwanza mocht als Beste Actrice, met haar rol in Kim Nguyen's Rebelle (War Witch), een beeldje mee naar huis nemen. Een mooie prestatie met een debuutfilm. Tabu, van de Portugees Miguel Gomes werd beloond met de Alfred Bauer Prijs. De 80-koppige international jury werd geleid door Mike Leigh en bestond uit onder meer Charlotte Gainsbourg en Jake Gyllenhaal.

Bij de 62e Berlinale deden 53 films uit 37 landen mee aan de competitie waarbij meer dan 23500 keer werd gestemd.


Een fragment uit de winnende film Cesare deve morire.