Hoorzitting over aanpak Q-koorts

Een aantal sleutelfiguren bij de overheid die betrokken waren bij de aanpak van Q-koorts worden gehoord door de Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer. Hij hoopt zo meer informatie te krijgen over de keuzes die de overheid heeft gemaakt bij de uitbraak van de ziekte.

De openbare hoorzitting is onderdeel van Brenninkmeijers onderzoek naar de wijze waarop patiënten een schadevergoeding kunnen krijgen van de overheid. Veel Q-koortspatiënten, van wie sommige chronisch ziek zijn geworden, voelen zich volgens de ombudsman niet gehoord. De overheid heeft nooit serieus naar een passende oplossing gezocht.

Wie er precies worden opgeroepen is nog niet duidelijk. Het gaat mogelijk om oud-ministers Gerda Verburg en Ab Klink. De hoorzitting moet nog voor de zomer plaatsvinden.

De Q-koortsepidemie brak enkele jaren geleden uit bij geitenhouderijen in onder meer Gelderland en Noord-Brabant. Veel mensen in de omgeving liepen zonder het te weten een besmetting op. Zeker enkele honderden patiënten zijn chronisch ziek geworden.