"Videogames effectief tegen grijze staar"

Hoewel videogames door sommige mensen gezien worden als vijand van het oog, lijkt recent medisch onderzoek erop te wijzen dat zij ook positief effect kunnen hebben op het gezichtsvermogen. De Canadese psychologe Daphne Maurer meent dat 40 uur aan actiegevuld gamen het gezichtsveld van mensen die geboren zijn met cataracten significant kan verbeteren.

Een cataract is een troebeling van de ooglens die het zien verstoort, beter bekend als grijze staar. Grijze staar komt vaak voor bij ouderen, maar kan ook al in de kindertijd optreden. Via operaties of speciale contactlenzen kan grijze staar behandeld worden, maar deze methoden zijn niet altijd 100 procent effectief. Maurer gelooft dat zij nu een nieuwe methode heeft gevonden om grijze staar te behandelen: door actiegames te spelen. "Na het spelen van actiegames voor 40 uur in vier weken konden patiënten kleine letters beter lezen, de richting van bewegende stippen beter vaststellen en gezichten beter identificeren", aldus Maurer.

Eerder onderzoek wees al uit dat dezelfde methode ook bevorderlijk werkt tegen amblyopia, ofwel een lui oog. Maurer zal haar onderzoeksresultaten binnenkort presenteren aan de American Association for the Advancement of Science. Wie weet zien we deze behandelmethode over een paar jaar terug in de praktijk en zal een bezoek aan de oogarts hetzelfde zijn als een bezoek aan de arcadehal.