De antwoorden van Moniek Nijhuis

Op weg naar de Olympische Spelen van Londen kunnen lezers van FOK!sport vragen stellen aan sporters die komende zomer zullen deelnemen. De eerste van de serie was zwemster Moniek Nijhuis. Hieronder vind je haar antwoorden.

Wat was het moment dat je dacht; ‘Ja, ik ga topzwemmer worden!'?
Ik moet eerlijk zeggen dat ik er eigenlijk een beetje ingerold ben. Toen ik op mijn vierde mijn A en B diploma behaald had, ben ik meteen bij een zwemclub gaan zwemmen maar ik trainde op dat moment maar zo'n 3 uur in de week. Op mijn twaalfde maakte ik de overstap naar een grotere vereniging, waar ze meer trainingsuren hadden en vanaf die tijd schoten mijn tijden echt met sprongen vooruit. Ik kwam daardoor in jeugdselecties terecht, kreeg meer ondersteuning en dankzij mijn progressie mocht ik op 15-jarige leeftijd al meedoen aan mijn eerste senioren-EK (EK kb 2003 Dublin). Tot mijn 18de heb ik gewoon bij mijn ouders gewoond en getraind bij de Oldenzaalse club OZ&PC. Toen ik mijn VWO had behaald besloot ik daarna echt voor het zwemmen te gaan en daarvoor alles opzij te zetten. Ik verhuisde van Twente naar het grote Amsterdam en sloot mij aan bij het Nationaal Zweminstituut Amsterdam. Ik denk dat je vanaf dat moment wel kan zeggen dat ik echt besloot dat ik topzwemster wilde worden en om voor die droom ook alles over te hebben.

Je doet voor het eerst mee aan de Spelen. In hoeverre wijk je voorbereiding af ten opzichte van een EK/WK? Hoe ga je het EK en de Swim Cups in je voorbereiding verwerken?
In principe bestaat mijn seizoen altijd uit 3 piekmomenten, de eerste in december tijdens de Swim Cup/EK korte baan, de tweede in april tijdens de Swim Cup en de derde eind juli tijdens EK/WK of in dit geval de OS. Dit seizoen volgt globaal ook deze planning. In december heb ik mijn vormbehoud gezwommen waardoor ik al gekwalificeerd ben voor de OS. Hierdoor hoef ik op de komende Swim Cups niet in volledige topvorm aan de start te verschijnen en kan ik eigenlijk gewoon richting de OS werken. De tussenliggende wedstrijden zullen voor mij daarom ook meer ‘trainingswedstrijden' zijn. Op de EK zal ik waarschijnlijk alleen de 100 meter zwemmen omdat de 50 niet Olympisch is. Het EK staat gepland aansluitend op een trainingskamp in Tenerife. Ik wijk verder niet zoveel af van mijn voorbereiding ten opzichte van EK of WK maar ik ben in de trainingen wel iedere keer weer grenzen aan het verleggen. Ik verwacht dat dit mij weer naar een hoger niveau gaat brengen komende zomer.

Wat is je doel op de Spelen? Neem je met niet minder dan finale genoegen nu je die ook op het WK gehaald hebt?
Mijn doel is inderdaad een Olympische finale halen. Ik denk dat ik daarvoor mijn tijd nog wel weer wat moet aanscherpen maar daar is nog genoeg ruimte voor. Mocht ik een dik persoonlijk record zwemmen maar daarmee de finale mislopen, dan denk ik dat ik daar ook wel tevreden mee kan zijn. Uiteindelijk moet het streven zijn om mezelf zoveel mogelijk te verbeteren en het beste uit mijzelf te halen. Wat voor een resultaat daarbij hoort, zullen we dan op de OS wel zien. Ik kijk er in ieder geval heel erg naar uit!

Welk onderdeel is belangrijker voor je op de Spelen, de 100 meter schoolslag, of de wisselslagestafette?
Voor mij zijn allebei de nummers erg belangrijk maar uiteindelijk werk je wel vooral naar je persoonlijke nummer toe. Ik begin ook met de 100 meter schoolslag waar ik een finale hoop te behalen. Aan het eind van het toernooi is de 4x100 wisselslag waar wij in potentie volgens mij best voor een verrassing zouden kunnen zorgen. In Shanghai voelde het voor mij als een redelijke deceptie dat wij al in de series uitgeschakeld werden maar wanneer wij op de OS wel gewoon de sterkste opstelling in de ochtend zullen opstellen moeten wij de finale gewoon kunnen halen. Ik denk dat we in die finale niet kansloos zullen zijn voor een mooie klassering.

Leef je in een Olympisch jaar nog meer voor je sport dan de jaren daarvoor of trek je gewoon de lijn van de jaren daarvoor door?
Het Olympische jaar is natuurlijk wel het jaar waar het om gaat maar om daar goed te presteren moet je ook de jaren voorafgaand al leven voor je sport. Het zwemmen gaat voor alles, waardoor bijvoorbeeld ook mijn studie grote vertraging opgelopen heeft. Maar ondanks dat ik er misschien dingen voor moet laten ben ik blij dat ik dit mag doen en geniet ik enorm van mijn leven als zwemster. Het gevoel na een overwinning of een geweldige prestatie geeft een enorme kick. Daar kan ik geen genoeg van krijgen.

In de tweede week van de Spelen hoef je niet te competitief te sporten. Naar welke andere sporten ga je dan kijken?
Daar heb ik eigenlijk nog niet uitgebreid over nagedacht. Ik zag dat het atletiektoernooi in de tweede week plaatsvind en ik zou het wel erg leuk vinden om daar een kijkje te nemen. Verder ga ik dat daar ter plekke wel bekijken. Ik heb ook geen idee of ik overal zomaar mag gaan kijken of hoe dat in zijn werk gaat. Het is tenslotte pas mijn eerste keer. Naast andere sporten bekijken mag er in de tweede week ook wel een feestje gevierd worden denk ik zo!

Wat denk je van een zwemmer als Michael Phelps en de notie dat hij acht gouden plakken won vorige Spelen? Zijn er in het zwemmen teveel olympische disciplines, zeker als je dat vergelijkt met andere sporten?
Michael Phelps is in mijn ogen gewoon een zwemheld. Je kan het misschien niet helemaal vergelijken met andere sporten waarbij maar 1 medaille per OS te behalen is maar dat neemt niet weg dat hij gewoon een op en top sportman is. In mijn ogen zijn er niet teveel disciplines in het zwemmen, je kan het gewoon simpelweg niet met andere sporten vergelijken. Op elke slag heb je specialisten en daardoor weer andere mensen die voor podiumplekken strijden. Het Olympisch programma is overigens zelfs al een uitgedund programma want bijvoorbeeld de 50 meter schoolslag, die op EK/WK wel gezwommen wordt, is geen Olympisch nummer.

Waar denk je op de schoolslag nog winst te kunnen pakken? Waar laat het je vooral op liggen ten opzichte van toppers als Soni, Jones, Hardy en Efimova? Speelt de onderwaterfase daar een belangrijke rol in?
Ik denk dat de onderwaterfase inderdaad een punt is waar ik nog op kan verbeteren ten opzichte van de rest van de wereld. Ik heb vooral moeite met de technische uitvoering van dit onderdeel. Verder denk ik dat ik ook nog steeds mijn eigen zwemslag technisch kan optimaliseren, waarbij ik vooral gestroomlijnder moet zwemmen. De komende tijd moet ik verder gewoon hard blijven trainen en grenzen verleggen tijdens de training om weer een stap richting de echte toppers te kunnen maken. Hopelijk werpt dit deze zomer zijn vruchten af!

Je ziet op de schoolslag dat de een bij iedere slag hoog uit het water komt terwijl de ander juist veel vlakker zwemt. Wat is de beste manier om de schoolslag te zwemmen eigenlijk?
Er bestaat volgens mij niet een ultieme schoolslag. Het is heel erg afhankelijk van individuele fysieke kenmerken zoals de bouw, kracht en de beweeglijkheid. Ik probeer bijvoorbeeld ook vooral binnen mijn eigen slag en timing tot de meest optimale techniek te komen. Een slag die voor de ene persoon heel goed werkt, kan bij een ander juist helemaal niet werken. Dat maakt het ook zo'n lastige slag, er is niet per se 1 manier die zeker naar succes leidt. Vandaar dat je ook erg veel verschillende stijlen kan ontdekken tijdens de wedstrijden.

Hoe combineer je jestudie met je zwemmen? Met andere woorden; zit je nog op schema of doe je het gewoon rustiger aan in de olympische aanloop?
Ik doe het eigenlijk al jaren rustiger aan. Ik studeer Economie en Bedrijfskunde, richting Bedrijfseconomie Financiering, aan de UvA. Ik ben in 2006 gestart en ben nu bezig met het schrijven van mijn Bachelor scriptie. Deze hoop ik dit jaar gewoon af te ronden. Het zwemmen heeft wel veel invloed op mijn studie. Omdat de colleges vaak onder trainingstijden vallen mis je veel en vaak heb ik ook weinig energie na de trainingen om veel aan mijn studie te doen. Ik probeer het zo goed als het gaat te combineren en ben blij dat mijn eerste diploma nu in zicht komt. Dan heb ik in ieder geval straks wel een basis voor het leven na het zwemmen, wanneer dat ook mag zijn.

Draai je altijd favoriete muziek voor een wedstrijd om jezelf op te peppen? Welke muziek is dat?
De artiesten waar ik nu geregeld naar luister zijn Adele en Birdy. Echter, dit zijn niet echt opzwepende nummers. Voor de wedstrijd luister ik daarom naar wat hardere muziek. Mijn vriend kwam met een cd van Defqon1 aanzetten, waar je wel goed wakker van wordt! Dat is in mijn geval meestal wel nodig want ik heb vaak moeite om in de ochtend topprestaties te leveren.

Ben je bijgelovig? Zo ja. Hoe uit zich dat?
Ik ben niet zozeer bijgelovig maar heb voor mijn start meestal wel wat vaste handelingen die ik voor mijn race doe. Ik zwaai mijn armen los, spring in de lucht en klap vervolgens op mijn armen en benen. Daarna ben ik klaar om te racen!