Duitse president Wulff maakt aftreden bekend

President Christian Wulff van Duitsland heeft vrijdag in Berlijn zijn aftreden bekendgemaakt. Tijdens een rechtstreeks op tv uitgezonden verklaring zei het omstreden staatshoofd dat hij niet meer op het vertrouwen van een brede meerderheid van de bevolking kan rekenen, dat voor de uitoefening van zijn functie noodzakelijk is. Daardoor kan hij zijn taken niet meer zonder beperkingen vervullen, aldus Wulff.

Het Openbaar Ministerie had de Bondsdag eerder vrijdagochtend officieel verzocht de immuniteit van Wulff op te heffen om een strafrechtelijk onderzoek naar de financiële praktijken van Wulff te kunnen openen. Wulff toonde zich vrijdag overtuigd dat hij uiteindelijk strafrechtelijk van alle blaam zal worden gezuiverd, ook al heeft hij in moreel opzicht fouten gemaakt.

Wulff trad samen met zijn vrouw Bettina voor de pers in de Grote Ontvangstzaal van Schloss Bellevue, het kasteel in hartje Berlijn dat dienst doet als residentie van de Duitse presidenten. Wulff zei dat hij en zijn vrouw "gekwetst" zijn door de berichtgeving in de media de afgelopen weken.

Duitse president Wulff maakt aftreden bekend
Duitse president Wulff maakt aftreden bekend (Foto: ANP)