FNV-voorzitter Jongerius treedt af op 23 juni

Agnes Jongerius treedt 23 juni af als voorzitter van de FNV mits de leden van de grootste vakcentrale van Nederland die dag instemmen met de oprichting van wat nu De Nieuwe Vakbeweging heet. Dat blijkt uit het tijdspad dat de kwartiermakers van de nieuwe vakcentrale hebben gepubliceerd.

In het tijdspad schrijven de kwartiermakers onder leiding van PvdA-Kamerlid Jetta Klijnsma dat de aan te stellen voorzitter van De Nieuwe Vakbeweging ook de nieuwe voorzitter moet worden van de FNV. Jongerius heeft eerder aangegeven geen rol te gaan spelen in de nieuwe beweging. Het afscheid van Jongerius valt daarom samen met het oprichtingscongres. Wie de nieuwe voorzitter gaat worden is nog niet bekend.

De bonden moeten 23 juni nog wel akkoord gaan met de oprichting. Om de geesten daarvoor rijp te maken, trekken de kwartiermakers vanaf 1 mei het land in om De Nieuwe Vakbeweging te presenteren.

De kwartiermakers zijn begin januari aan de slag gegaan met de vernieuwing van de vakbeweging. Die is in het najaar in gang gezet door aanhoudende problemen tussen de negentien bonden die deel uitmaken van de FNV. De twee grootste bonden FNV Bondgenoten en Abvakabo FNV waren het niet eens met het pensioenakkoord dat Jongerius met de werkgevers had afgesloten. Bovendien heeft de FNV moeite nieuwe leden aan te trekken.


FNV-voorzitter Jongerius treedt af op 23 juni (Foto: Novum)