Weekers bekijkt verhoging lage btw-tarief

Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën gaat kijken naar een verhoging van het lage btw-tarief van 6 procent naar 8 procent. De Tweede Kamer reageerde vorig jaar bijzonder fel op ideeën om de btw te verhogen, maar wacht nu verder onderzoek af.

Weekers beloofde de Kamer uit te zoeken wat de gevolgen precies zijn voor de 'boodschappenkar’ en de koopkracht van de mensen. Eerste levensmiddelen vallen allemaal in het lage btw-tarief, net als kappers, stukadoors, kranten en de bloemenindustrie.

Toen Weekers vorig jaar april voor het eerst met zijn ideeën op de proppen kwam, berekende het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) onmiddellijk dat een btw-verhoging van 6 naar 8 procent op levensmiddelen de boodschappen voor alle Nederlanders samen 640 miljoen euro per jaar duurder maken.

In de Tweede Kamer stuitte Weekers op veel verzet, ook van regeringspartij CDA en van gedoogpartner PVV. Die maken zich nog steeds zorgen over de koopkracht, over grenseffecten en over arbeidsparticipatie, maar ze willen nu eerst concrete plannen van Weekers zien.

Weekers bekijkt verhoging lage btw-tarief
Weekers bekijkt verhoging lage btw-tarief (Foto: ANP)