'Nederland in recessie'

Nederland is mogelijk vorig kwartaal al in een recessie beland. Economen gaan ervan uit dat er in het vierde kwartaal van 2011 opnieuw sprake was van economische krimp; woensdagochtend om 9.30 uur blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) of die voorspelling klopt.

Gemiddeld rekenen economen op een achteruitgang van het bruto binnenlands product, de optelsom van alle goederen en diensten die in Nederland worden gemaakt, van 0,3 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. In het derde kwartaal was al sprake van een krimp met 0,2 procent. Met twee opeenvolgende kwartalen van economische krimp is er sprake van een recessie.

De laatste recessie in Nederland werd in de tweede helft van 2009 afgebroken. Daarvoor ging de Nederlandse economie van het vierde kwartaal van 2008 tot en met het tweede kwartaal van 2009 onafgebroken achteruit.

Het CBS meldt ook de totale economische groei in 2011. Het Centraal Planbureau rekent daarbij op een plus van 1,5 procent, na een groei van 1,7 procent in 2010.

'Nederland in recessie'
'Nederland in recessie' (Foto: ANP)