Shorttrackploeg verrast met wereldbekergoud

De Nederlandse shorttrackploeg heeft verrassend het sluitstuk van de wereldbekerfinale in Dordrecht gewonnen. Het viertal Sjinkie Knegt, Freek van der Wart, Daan Breeuwsma en Niels Kerstholt wonnen voor het eerst een wereldbekerwedstrijd.

De Nederlandse ploeg, al zeker van deelname aan het WK, bleef voor eigen publiek Canada en Zuid-Korea voor. Die twee landen gingen het grootste gedeelte van de wedstrijd aan de leiding en keken voornamelijk naar elkaar. Na een geslaagde inhaalinhaalmanoeuvre van Knegt in de laatste ronde ging Nederland echter beide landen voorbij en pakte zo de overwinning.

"We wisten dat we het konden. Het gaat het hele seizoen al goed, maar nu viel eindelijk alles op zijn plek", aldus Knegt na afloop. Ook bondscoach Jeroen Otter was blij met de zege: "Er is knetterhard gereden. We zaten in de relay bij de mannen al heel dicht tegen de wereldtop aan. Nu, ook nog voor eigen publiek, deden ze het in de finale perfect."

Voor de Nederlandse dames verliep de dag minder succesvol. Annita van Doorn, Jorien ter Mors en de zusjes Yara en Sanne van Kerkhof eindigden in de finale als vierde, al konden ze daar zelf weinig aan doen. Van Doorn werd door een Italiaanse, later gediskwalificeerd, de kussens in gereden. "Een heupzwaai", volgens Otter. "Ze hebben daarna 2 kilometer alleen gereden."