Nullijn valt niet in de smaak

Nederlanders keren zich tegen het voorstel van werkgeversvoorman Bernard Wientjes de lonen en uitkeringen te bevriezen. Bijna tweederde van de Nederlanders zit daar niet op te wachten, bleek zondag uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond.

Alleen onder CDA-stemmers kan de nullijn op een meerderheid rekenen: 58 procent is het eens met het voorstel. VVD-stemmers keren zich er met een nipte meerderheid tegen, PVV'ers zien het helemaal niet zitten.

In de verhoudingen in de Tweede Kamer die De Hond peilde, deden zich slechts kleine verschuivingen voor. De SP levert een zetel in en komt uit op 32, 17 meer dan de partij nu in de Kamer heeft. De socialisten blijven wel de grootste partij. Met een zetel winst staat de VVD nu op 31, net zoveel als de liberalen bij de laatste verkiezingen haalden.

De PVV verliest een zetel en houdt er 20 over, 4 minder dan in de Tweede Kamer. D66 boekt een winst van 1 en staat op 17, zeven meer dan in de Kamer.

De peiling van De Hond wordt via internet gehouden onder tenminste 2500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld. De peildagen zijn vrijdag en zaterdag. Als deelnemers de vraag voorgelegd krijgen op wie ze nu zouden stemmen, zien ze eerst hun oude keus voor zich. Zo worden de veranderingen in stemgedrag per individu geregistreerd.

Nullijn valt niet in de smaak
Nullijn valt niet in de smaak (Foto: ANP)