VVD: Banken veilig, Griekenland mag vallen

Nu de Franse en Duitse banken weer vet op de botten hebben, kan de eurozone het zich veroorloven Griekenland te laten vallen. Dat zei VVD-Kamerlid Mark Harbers in het televisieprogramma Buitenhof.

De eurozone hoeft zich volgens hem niet moreel verplicht te voelen Griekenland te helpen. "Het is geen probleem van de Europese Unie, maar van Griekenland." Het zou aan de Grieken zelf liggen dat ze in de problemen zijn gekomen. "Belasting ontduiken is daar een sport."

Hij kon zich wel voorstellen dat de lagere klassen zich gepakt voelen door problemen die politici hebben veroorzaakt. "Maar als ze ontevreden zijn over de situatie, moeten ze bekijken of het anders kan."

De lonen in het land moeten volgens hem snel naar beneden. "Dan word je concurrerend. Nu wijken toeristen uit naar Turkije." Er zijn volgens hem nog te veel heilige huisjes. "Een havenarbeider verdient bijvoorbeeld tachtigduizend euro bruto per jaar. Als dat hier zo was geweest, was Lee Towers nooit gaan zingen."

Eerder werd aangegeven dat het geen optie was Griekenland te laten vallen en dat het ook in het belang van Nederland is om Griekenland te steunen. De verhoudingen lijken de laatste tijd echter te verschuiven.

Donderdag besloten de eurolanden nog dat Griekenland vooralsnog niet de broodnodige tweede noodlening van 130 miljard euro krijgt. Hier nemen de Europese ministers van financiën pas volgende week een besluit over. Dat wordt nagedacht over die lening, bewijst volgens Harbers dat er nog wel een Europese gedachte bestaat.