Controverse rond Marokkaanse winnaar Leids Cabaret Festival

De uit Marokko afkomstige Omar Ahaddaf (32) is zaterdagavond door de jury uitgeroepen tot de winnaar van het Vara Leids Cabaret Festival. Ook het publiek koos voor Ahaddaf, die 10 jaar geleden naar Nederland kwam.

Volgens de jury is Ahaddaf 'een absoluut juweel' die met een 'gedurfde' voorstelling kwam. "Het is iemand die iets te melden heeft", zei jurywoordvoerder Jacques d'Ancona.

Tijdens de finale van het jaarlijks terugkerende cabaretfeest in de Leidse Schouwburg stonden drie finalisten op het podium. Naast Ahaddaf waren dat Pepijn Schoneveld uit Amsterdam en de Vlaming Arnout Van den Bossche.

Update 13.02 uur
Website Camedy.nl onthult dat Ahaddaf verre van origineel is. Zo stelde Omar dat Frans geen taal maar een houding is, een oude grap van Klaas van der Eerden. De grap over arm-moedig en rijk-dom is al vijf jaar oud en ook de grap: ik zat op de bus te wachten, zegt de politie, kom daar eens vanaf is verre van origineel. Tot slot stelt Bram van der Velde dat Omar grappen heeft gekocht, aldus Camedy. Omar heeft nog geen reactie gegeven.

Update 15.35 uur
"Het klopt niet", aldus Ahaddaf desgevraagd. "Ons collectief, Comedy Cafe in Amsterdam, heeft meegeholpen om sommige grappen nog wat aan te scherpen. Dat is heel gebruikelijk", lichtte Van der Velde toe. Volgens Van der Velde is hij verkeerd geciteerd op de website Camedy.nl, waar in een artikel de suggestie wordt gewekt dat Ahaddaf hem heeft betaald.

Ophef rond'plagiaat' cabaretfestival
Ophef rond 'plagiaat' cabaretfestival (Foto: ANP)