GL congres tegen uitbreiding Kunduz

De leden van GroenLinks zijn tegen uitbreiding van de missie in Kunduz. Tijdens het congres van de partij, dat zaterdag plaatsvindt in Utrecht, sprak een grote meerderheid van de leden zich uit tegen het oprekken van de taken van Nederlandse troepen in Afghanistan. Moties die de GroenLinks-fractie in de Tweede Kamer opriepen om de steun voor de missie in te trekken, haalden geen meerderheid.

Het kabinet stuurt volgende week een brief naar de Tweede Kamer met plannen om de politietrainingsmissie in Kunduz uit te breiden. Mogelijk wordt voorgesteld om ook de grenspolitie op te leiden en agenten uit andere provincies te gaan trainen.

GroenLinks-leider Jolande Sap liet deze week al weten hier niets voor te voelen. Haar partij stemde vorig jaar in met de missie, tot ongenoegen van een groot deel van de achterban van GroenLinks.

Zaterdag werden er tijdens het partijcongres vijf moties ingediend over de missie in Afghanistan. Twee daarvan riepen op om de steun aan de missie in te trekken. Deze moties kregen slechts de steun van een derde van de aanwezige leden.

Wel riep een meerderheid van de leden de Tweede Kamerfractie op om verder te werken aan een politieke oplossing en het mandaat van de missie niet op te rekken.