Tweënhalf jaar geëist voor spelletjes met kinderen

Het Openbaar Ministerie in Leeuwarden heeft donderdag tweeënhalf jaar cel geëist tegen een 27-jarige Harlinger die minderjarige jongens over zijn blote lijf en geslachtsdeel liet lopen. De man zegt zelf dat hij niet besefte dat er een seksuele lading aan kleefde toen hij de jongens, in de leeftijd van 8 tot 16 jaar, op zijn slaapkamer op zijn lichaam liet staan.

Op de dagvaarding kwamen uiteindelijk acht zaken terecht. Daarbij horen ook de tientallen foto's en filmpjes die op de computer van de verdachte en op een externe harde schijf zijn aangetroffen.

Hij ging nooit uit, een vriendin had hij nog nooit gehad, seks ook niet. De jonge jongens die bij hem thuis kwamen, kende de Harlinger van kleins af aan. Ze woonden bij hem in de buurt, hij voetbalde met ze en ze speelden computerspelletjes bij hem thuis. Hij voelde zich op zijn gemak bij de jongens, meer dan bij zijn leeftijdgenoten.

Het idee om de jongens op zijn buik te laten staan, kwam toen hij in aanraking kwam met zogeheten K1-fighting. Zijn nieuwsgierigheid raakte geprikkeld, vooral door de manier waarop de sporters trainden. "Ik wou dat weleens meemaken", zei de Harlinger, waarop hij de jongens vroeg of ze op zijn buik wilden staan.

De trainingen werden steeds verder uitgebouwd: de jongens moesten op zijn armen staan en op zijn hoofd. Later vroeg hij ze om op zijn ontblote geslachtsdeel en op zijn keel te gaan staan. Hij maakte een checklist voor de jongens waarop ze konden aangeven waar ze wel en niet wilden staan. Staan op de penis stond op de lijst als de 'au au'-plek.

Bij het staan op de keel raakte hij door ademgebrek eenmaal buiten bewustzijn. Een beangstigende ervaring voor de jongens, volgens de officier van justitie. Hij had de jongens gevraagd om er thuis niet over te praten.

Ze kregen vaak een kerstmuts of een trui over het hoofd als ze op zijn blote penis stonden. Volgens de verdachte deels omdat hij zich schaamde, aan de andere kant hoefden de jongens dan niet te zien waar ze mee bezig waren.

De jongens werden beloond met gamecards voor World of Warcraft, cd's en soms met geld. De jongens moesten steeds verder gaan, maar iets seksueels moest er volgens de Harlinger niet achter gezocht worden.

Achteraf kijkt hij er anders tegenaan. Hij bestrijdt dat hij fysieke dwang heeft uitgeoefend. Op een van de filmpjes zou hij een van de jongens telkens bij zich op bed hebben getrokken, terwijl de jongen iets anders wilde doen. Die gebeurtenis was op de dagvaarding als aanranding terechtgekomen.

Een psychiater wil nog niet zo ver gaan de Harlinger als een pedofiel te bestempelen. Hij is nog jong en zijn persoonlijkheid is nog in ontwikkeling. Wel zijn er aanwijzingen voor sadomasochisme met pedoseksuele kenmerken.

Een behandeling is volgens de deskundigen dringend noodzakelijk, evenals een strakke begeleiding bij terugkeer in de maatschappij. De zaak kwam in de zomer van 2011 aan het rollen toen ongeruste ouders bij de politie aan de bel trokken.

Het verhaal ging dat de Harlinger minderjarige jongens bij hem thuis uitnodigde en een soort internetspel speelde waarbij de jongens gefilmd werden en bovenop hem moesten staan. Met het maken van foto's en filmpjes heeft hij zich volgens het OM ook schuldig gemaakt aan het vervaardigen van kinderporno.

De rechtbank doet op 23 februari uitspraak.