Gorbatsjov: Poetin heeft langste tijd gehad

De Russische premier Vladimir Poetin heeft zijn langste tijd als Russisch leider wel gehad. Dat heeft voormalig Sovjetleider Michail Gorbatsjov donderdag gezegd.

Het onvermogen van Poetin om het politieke systeem te veranderen resulteert mogelijk alleen maar in meer antiregeringsdemonstraties, aldus Gorbatsjov. Eerder al drong de voormalige Sovjetleider er bij Poetin op aan op te stappen en de uitslagen van de parlementsverkiezingen in december nietig te verklaren.

Of Gorbatsjovs opmerkingen enige invloed zullen hebben op het publieke debat in Rusland over de politiek is de vraag. In het Westen wordt hij op handen gedragen voor zijn rol in de val van de Sovjet-Unie, waarvan hij de laatste leider was. In Rusland is hij echter een onbeduidende factor die Poetin met zijn opmerkingen zeker niet in het nauw brengt.

Poetin is er nog steeds op gebrand om een nieuwe presidentstermijn te veroveren. Eveneens donderdag presenteerde hij zijn plannen om de corruptie in het land aan te pakken en deed hij een handreiking naar het zakenleven om een samenwerking te bewerkstelligen voor het formuleren van beleid en het schrijven van wetten.


Gorbatsjov: Poetin heeft langste tijd gehad (Foto: Novum)