'Ontslag voor personeel met ongezonde levensstijl'

Werknemers die er een ongezonde levensstijl op na houden en zich daardoor vaak ziek melden, moeten ontslagen moeten kunnen worden.  Dat vindt bijna de helft van de werkgevers in het midden- en kleinbedrijf, meldt het Algemeen Dagblad donderdag.

De krant baseert zich op een onderzoek dat tijdens het Congres Gezond Ondernemen zal worden besproken. Ruim de helft van de onderzochte bedrijven geeft aan dat medewerkers in toenemende mate ongezond leven. Daarom willen ze graag een stok achter de deur en naast de mogelijkheid om personeel aan te spreken ook een mogelijkheid om hen te kunnen ontslaan. Werknemersorganisaties en ondernemingsraden zien niets in deze voorstellen.

Als voorbeeld wordt vervoersmaatschappij Connexxion genomen. Zij zou buschauffeurs die zich, doordat ze veel roken of veel te dik zijn vaak ziekmelden, het liefst de laan uit sturen. Peter Paul Witte, HR-directeur van Connexxion,  zegt daarover: "Als deze mensen willens en wetens ongezond leven en zich geregeld ziek melden, zouden wij als werkgever harde maatregelen moeten kunnen nemen".

Veel bedrijven stellen de werknemer, door middel van preventieprogramma's, in staat om fit en gemotiveerd te blijven. Ook de organisator van het congres, Zilveren Kruis Achmea, onderstreept het belang van deze 'gezondheids-programma's, omdat ze aantoonbaar beter zijn voor het bedrijf.