Miljoenenfraude met hypotheken in Friesland

In een grootschalig onderzoek naar een miljoenenfraude met hypotheken in Friesland zijn vijf verdachten aangehouden. Volgens het Openbaar Ministerie in Leeuwarden wisten de verdachten vele hypotheken los te peuteren door werkgeversverklaringen, salarisstroken en accountantsrapportages te vervalsen.

Het gaat om drie mannen uit het Lemmer en een man en een vrouw uit het Noord-Hollandse Uithoorn. De Friezen van 69, 51 en 49 jaar zijn na verhoor vrijgelaten, maar worden nog wel verdacht van oplichting en valsheid in geschrifte.

Het voorarrest van de 27-jarige vrouw en de 32-jarige man uit Uithoorn is woensdag met een maand verlengd. Hun rol is volgens justitie groter. Zij worden namelijk ook verdacht van witwassen en verduistering.

De zaak kwam aan het licht door een melding van een bank. Die vermoedde dat een pand waarvoor een hypotheek was vertrekt, werd onderverhuurd.

De verdachten maakten winst doordat het vastgoed dat ze kochten meer waard werd en door het te verhuren. Ook werd met bouwdepots gefraudeerd. Een bouwdepot is bedoeld voor bijvoorbeeld verbouwingen, maar de verdachten sluisden het geld door naar hun rekening.

Het OM heeft inmiddels beslag gelegd op onroerend goed in binnen- en buitenland. Ook is beslag gelegd op bankrekeningen in onder meer Curaçao en Oostenrijk, auto's en waardevolle voorwerpen. Het is nog niet bekend wat de waarde van alle in beslag genomen tegoeden en goederen is.