Groen licht voor aanleg windmolenpark Urk

Alle bezwaren tegen een windmolenpark in de Noordoostpolder zijn ongegrond verklaard door de Raad van State. Tegen het besluit is geen hoger beroep mogelijk. De bouw van het grootste windmolenpark, met 86 windturbines het grootste van Nederland, mag daarmee beginnen.

De eerste werkzaamheden beginnen in mei, zegt voorzitter van de Koepel Windenergie Noordoostpolder Janneke Wijnia-Lemstra. "We beginnen met de aanleg van wegen en dergelijke om bij de locaties te kunnen komen waar de windmolens moeten verrijzen." Zij reageert 'blij en opgelucht' op de uitspraak. In 2015 moet het park klaar zijn.

Tegen de plaatsing van de windmolens wordt al jarenlang verzet gevoerd. Urkers vrezen dat de molens het dorpsgezicht en de cultuurhistorische waarde aantasten. De turbines zouden ook veel slachtoffers eisen onder vogels en vleermuizen. Verder zouden ze de stabiliteit van de dijken aantasten.

De Raad van State heeft wel enige opmerkingen over de gang van zaken. Zo waren de bouwvergunningen te vroeg verleend, namelijk voordat het plan definitief was vastgesteld. Omdat inhoudelijk niets op het plan is aan te merken, worden de vergunningen in stand gelaten.

Verder ontbraken voor twee van de vier winparken voorschriften om hinder door schaduw van de rotorbladen te voorkomen. Maar omdat daar sinds vorig jaar algemene regels voor bestaan, hoeven die niet meer voor de parken afzonderlijk te worden opgesteld.

Er komen 26 windmolens op de Noordermeerdijk, 52 op de Westermeerdijk en acht op de Zuidermeerdijk. Ze leveren samen 450 megawatt, waarmee vierhonderdduizend huishoudens van elektriciteit moeten worden voorzien.

Minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) vindt het 'heel goed' dat er nu duidelijkheid is, laat hij via zijn woordvoerder weten. "We hebben in Nederland betrouwbare en betaalbare energie nodig." De woordvoerder wijst erop dat zo veel mogelijk is geprobeerd rekening te houden met de emoties die de molens oproepen. "Daarom is een jaar geleden ook besloten zeven molens te schrappen om het uitzicht van Urk te sparen."


Groen licht voor aanleg windmolenpark Urk (Foto: Novum)