'Ziekenhuizen mogen winst uitkeren'

Ziekenhuizen mogen in de toekomst winst uitkeren. Dat staat in een wetsvoorstel dat minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) naar verwachting donderdag naar de Tweede Kamer stuurt. De bewindsvrouw wil dat ziekenhuizen extern kapitaal gaan aantrekken, schrijft NRC Handelsblad woensdag.

Ziekenhuizen moeten sinds 2006 steeds meer hun eigen geld verdienen en worden minder geholpen door de overheid. Volgens Schippers is het daarom logisch dat ze ook zelf kiezen hoe ze aan geld komen. Voor de acht academische ziekenhuizen blijft het verboden winst uit te keren.

De bewindsvrouw verwacht dat private beleggers als pensioenfondsen, investeringsmaatschappijen en buitenlandse zorgbedrijven in ziekenhuizen gaan investeren. Volgens haar kan het een interessante investering zijn, omdat de zorg een sterk groeiende markt is. In zes jaar stegen de uitgaven aan ziekenhuispatiënten met twintig procent tot twintig miljard euro vorig jaar.

Niet alle aandeelhouders zijn zonder meer welkom. De wet stelt eisen aan de winstuitkering om agressieve investeringsmaatschappijen te weren. Zo mag de aandeelhouder pas na drie jaar winst ontvangen. Om zwakke ziekenhuizen tegen zichzelf te beschermen, mag een ziekenhuis bovendien pas winst uitkeren na een kwaliteitstoets van de inspectie.