Elitair Amsterdam hielp zichzelf aan koopwoningen

Uit een historische reconstructie, uitgevoerd door weekblad Elsevier, is gebleken dat het stadsbestuur van Amsterdam in de jaren '60 tegen zijn eigen bouwrichtlijnen heeft gehandeld. Onder anderen Ed van Tijn en Roel de Wit hebben zichzelf destijds een luxe koopwoning toebedeeld.

Het door de PvdA-gedomineerde stadsbestuur had uitgevaardigd dat alleen de bouw van sociale huurhuizen was toegestaan, maar gaf het Bouwfonds in 1966 opdracht om 64 nieuwe koophuizen te bouwen in Amsterdam-Zuid, dat gelegen is ten oosten van congrescentrum Rai. Het Bouwfonds, dat normaliter alleen koopwoningen voor arbeiders bouwde, bouwde nu een wijk van veel grotere, duurdere en luxere koopwoningen.

De ambtenaren van het stadsbestuur en werknemers van de Gemeente Universiteit kregen de eerste keuze. Ook de verantwoordelijke wethouder Roel de Wit betrok een woning in de nieuwe buurt. Nadat hij de toenmalige PvdA-fractievoorzitter Ed van Thijn had getipt over deze woningen, betrok deze ook een woning in deze buurt.

De woningen werden niet publiekelijk geadverteerd, maar via mond tot mond reclame binnen de welingelichte kringen aan de man gebracht. Dit was om een bepaald elitair niveau in deze buurt te bewerkstelligen. Éen van de betrokken ambtenaren in het artikel spreekt van 'een beetje boter op het hoofd'.