Meeste rondvaartboten Amsterdam uit de vaart

De meeste rederijen in Amsterdam zijn vanwege de aanhoudende vorst gestopt met rondvaarten door de stad. Door de vele ijsschotsen lopen de boten te veel schade op als ze gaan varen, laten ze weten.

Rederijen Plas en Canal Company haalden de boten maandag uit de vaart. Dinsdag volgde Kooij. "Als je in het ijs vast komt te zitten, kun je niet meer achteruit", legt een medewerker van Plas uit.

"We hebben vandaag de situatie nog bekeken met een lege rondvaartboot, maar we kwamen tot het Chinese restaurant op het Oosterdok, daar komen alle ijsschotsen samen die in de grachten zijn losgevaren." Voor de rederij is er dus geen uitweg. "Onze boten kunnen niet achteruit als ze vast komen te zitten."

Rederij Lovers kan als een van de weinige nog wel varen. "We hebben de route aangepast en gaan na vertrek vanaf het IJ over de Nieuwe Herengracht tot aan de Amstel, dan over de Zwanenburgwal en dan via de Oudeschans weer terug", zegt een medewerker.

Varen is nu volgens Lovers niet onverantwoord. "We gaan voorzichtig te werk. De verf aan de onderkant brokkelt wat sneller af, maar het is erg mooi om Amsterdam onder deze weersomstandigheden te zien."

De problemen bij de andere rederijen hebben nog niet tot een stormloop bij Lovers geleid. "Wij hebben ook nog maar een kassa open, terwijl dat er normaal drie zijn. We zien daar wel wat meer toeloop. Iedere drie kwartier hebben we nu een rondvaart met ongeveer vijftig mensen."

De overige rederijen proberen er het beste van te maken. "Onze klanten hadden er gelukkig wel begrip voor toen we reserveringen afbelden", zegt een medewerker van Canal Company. Bij Plas wordt de tijd gevuld met andere 'nuttige klusjes'. "De kasten opruimen, dat soort dingen."