Brandweer positief over proef met kleinere wagen

De Rotterdamse brandweer is tevreden over een proef met een kleinere brandweerwagen met slechts twee brandweerlieden. Tachtig procent van de brandmeldingen kon worden afgehandeld met het zogenoemde snelle interventievoertuig, zei brandweercommandant Arjen Littooij in het NOS Journaal.

Normaal wordt bij een brandmelding een vrachtwagen met zes brandweerlieden ingeschakeld. Bij de proef werd een busje ingezet. Ook is geëxperimenteerd met het mee naar huis nemen van de bus, zodat vanaf daar kon worden vertrokken, maar dat was geen succes. De bus blijft op de brandweerkazerne staan. "Vanaf daar kunnen we altijd binnen een minuut uitrukken."

De lagere bezetting is niet onomstreden. In augustus reageerden vakbonden furieus toen de Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding (NVBR) voorstelde de norm van zes brandweermannen per brand bij te stellen naar vier. Er werd onder meer op gewezen dat vergunningen voor woningen en cellencomplexen zijn gebaseerd op een brandweer die binnen acht minuten met zes man ter plaatse is.

De NVBR stelde daar tegenover dat de huidige normen uit de jaren negentig stammen en dat de uitrusting sindsdien is verbeterd. Zo kan vuur sneller worden geblust door hogedrukstraalpijpen en nevels.