Crisisoverleg Griekenland maandag verder

Het crisisoverleg tussen Griekse politieke leiders over bezuinigingen en hervormingen is zondagavond geschorst en wordt maandag voortgezet.

De leiders van politieke partijen die de coalitieregering steunen hielden zondag vijf uur lang besprekingen met premier Lucas Papademos. Zij moesten het eens zien te worden over bezuinigingen en hervormingen om in aanmerking te komen voor een nieuwe lening van 130 miljard euro van de eurozone en het Internationaal Monetair Fonds.

Zonder deze noodlening gaat Griekenland eind maart failliet.

Antonis Samaras, leider van de conservatieve partij, zei dat de kredietverschaffers maatregelen eisen die de recessie in Griekenland alleen maar dieper maken. Hij kondigde aan zich er 'met alle middelen' tegen te zullen verzetten.

Behalve Samaras lijken ook George Papandreou van de socialisten en Giorgos Karatzaferis van Orthodoxe Volksbijeenkomst tegen verdere loonmaatregelen te zijn.

Voorafgaand aan het politieke overleg spraken Papademos, minister van financiën Evangelos Venizelos en minister van arbeid Giorgos Koutroumanis met vertegenwoordigers van de Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het IMF, de zogenoemde trojka. Na afloop werden geen mededelingen gedaan.

Na een eerdere overlegronde die zaterdag tot ver na middernacht duurde zei een regeringsfunctionaris dat de Griekse regering het niet eens was met de opvattingen van de trojka over hoe de economie van Griekenland concurrerender moet worden gemaakt.


Crisisoverleg Griekenland maandag verder (Foto: Novum)