'Slimme mensen zijn eerder links'

Kinderen met meer cognitieve capaciteiten hebben later doorgaans linkse ideeën, en omgekeerd hebben minder bedeelden de neiging zich tot rechtse denkbeelden aangetrokken te voelen. Dat stellen Canadese psychologen.

De onderzoekers stellen tevens dat minder intelligente mensen vaker vooroordelen hebben jegens mensen met een andere huidskleur en homoseksuelen. Ze zouden zich meer zorgen maken dat 'anderen' schade toebrengen aan de maatschappij en de morele orde. De correlatie tussen politiek rechts denken en vooroordelen is volgens de onderzoekers meermaals bevestigd in de literatuur.

Albert EinsteinVoor de studie zijn verschillende onderzoeken vergeleken waarin de intelligentie van ruim 15 duizend kinderen werd gemeten, die toen ze volwassen waren politieke vragen kregen voorgeschoteld. De wetenschappers benadrukken dat er voor het hebben van vooroordelen geen correlatie was met onderwijs noch met de omgeving waarin men opgroeide, maar enkel met het cognitieve vermogen. Dat werd omstreeks 10-jarige leeftijd gemeten; de politieke vragen kregen de respondenten toen ze begin 30 waren.

"Cognitief vermogen is van cruciaal belang bij het vormen van indrukken van anderen, en voor het ontwikkelen van een open geest", schrijven de onderzoekers. "Mensen met mindere cognitieve capaciteiten voelen zich eerder aangetrokken tot sociaal-conservatieve, rechts-geörienteerde ideologieën die de status quo handhaven, omdat het ze een gevoel van orde geeft", aldus hun conclusie.