Mitt Romney wint in Nevada

Mitt Romney heeft zaterdag op overtuigende wijze de voorverkiezingen in Nevada voor de Republikeinse presidentskandidatuur gewonnen. Na het tellen van ruim 40 procent van de stemmen had hij een voorsprong van circa 16 procentpunt op zijn naaste rivaal Newt Gingrich.

Romney had op dat moment de steun van 42 procent van de kiezers. De conservatieve populist Gingrich had 26 procent. Ron Paul, die vindt dat de rol van de overheid tot een minimum moet worden beperkt, stond op 18 procent en de christelijke conservatief Rick Santorum was vierde met 13 procent. De nieuwszender CNN had Romney toen al op basis van een prognose tot winnaar uitgeroepen.

Het is voor Romney de tweede overwinning op rij. Hij had dinsdag ook al in Florida gewonnen. Eerder won hij ook al in New Hampshire. In Iowa verloor hij nipt van Santorum, hoewel hij aanvankelijk tot winnaar was uitgeroepen. Gingrich schreef de voorverkiezingen in South Carolina op zijn naam.

Bij de zogenoemde caucus in Nevada stonden 28 gedelegeerden op het spel. Om de Republikeinse nominatie binnen te halen, heeft een kandidaat de steun van 1144 gedelegeerden nodig.

Mitt Romney wint in Nevada
Mitt Romney wint in Nevada (Foto: ANP)