VS dwong Zweden tot anti-piraterijwetten

Amerika heeft wederom een land gedwongen zeer zware anti-piraterijwetgeving in te voeren, zo meldt technologiesite Webwereld. Uit gelekte documenten die op wikileaks zijn verschenen, blijkt dat de VS onder zware druk en dreiging van economische sancties en handelsboycots Zweden heeft gedwongen The Pirate Bay te vervolgen. Oók krijgt de entertainmentindustrie in Zweden de mogelijkheid gebruikersdata op te vragen bij ISP's. Ter illustratie; de Zweedse politie heeft die mogelijkheid níet.

Eerder zwichtten onder andere Frankrijk, Canada en Spanje al voor de dreigende Amerikanen. Hadden zij dit niet gedaan waren zij terechtgekomen op de Special 301 Report. Hierop staan landen die zich, volgens de Amerikanen, niet houden aan de Amerikaanse interpretatie van het beschermen van het 'intellectueel eigendom' van de Amerikanen.

Met het Special 301 Report hebben de Amerikanen een machtig wapen in de hand, waarmee ze naar het schijnt eender welk land kunnen dwingen vergaande wetten en regelgeving door te voeren.

Zweden blijkt al in 2009 door de knieën gegaan te zijn, na een dappere strijd waarbij Zweden enerzijds de dreigende grootmacht tegenover zich had, en anderzijds haar eigen burgers en de media. Het vervolgde toen de beheerders van The Pirate Bay. Deze zijn inmiddels onherroepelijk veroordeeld tot een celstraf van 4 tot 10 maanden en het betalen van een boete van 5,2 miljoen euro.