Athene zet overleg met banken in weekeinde voort

Griekenland en zijn particuliere schuldeisers onderhandelen in het weekeinde verder over het nemen van een fors verlies op Grieks staatspapier. Het Institute of International Finance (IIF), een organisatie die de belangen van banken behartigt, heeft dat vrijdag aangekondigd.

Charles Dallara, die namens het IIF met de Griekse regering onderhandelt, hervat komend weekend in Athene de besprekingen. Jean Lemierre, een topadviseur van de bestuursvoorzitter van de Franse bank BNP Paribas schuift ook aan.

Griekenland en zijn private kredietverleners leggen de laatste hand aan een overeenkomst volgens welke de banken meer dan zeventig procent verlies nemen op hun Griekse staatsleningen. De banken ruilen hun huidige obligaties in voor nieuwe die slechts de helft van de waarde van de oude vertegenwoordigen, vragen minder rente en verlengen de leentermijn.

De onderhandelingen, die beter bekend staan als Private Sector Involvement (PSI), en het overleg met de trojka zijn volgens Athene bijna afgerond. Een akkoord is noodzakelijk om het faillissement van Griekenland af te wenden.