Ruim miljoen kilo kleding voor Rode Kruis

Voor het Rode Kruis is vorig jaar bijna een miljoen kilo kleding meer opgehaald dan in 2010. Er kwam ruim een miljoen kilo binnen, het jaar daarvoor was dat 75.000 kilo.

Die stijging komt vooral doordat het Rode Kruis een samenwerking is aangegaan met KICI, een organisatie die tweedehandskleding inzamelt. In ruim honderd gemeenten door heel Nederland staan KICI-textielcontainers waarin iedereen gebruikte kleding kan achterlaten, maar ook via huis-aan-huisinzameling kwam kleding binnen.

"Mensen zijn zich door onze samenwerking meer bewust geworden van de containers, daarom heeft er zo'n stijging plaatsgevonden", legt een woordvoerder van het Rode Kruis uit.

Kleding en schoenen die nog kunnen worden gedragen worden buiten Europa in omloop gebracht of geschonken aan kringloopwinkels en voedselbanken. Spul van mindere kwaliteit krijgt een tweede leven als poetslap of pakdeken. De rest wordt gerecycled.

In Nederland belandt jaarlijks zo'n 124 miljoen kilo textiel in verbrandingsovens, waarvan 65 procent zou kunnen worden hergebruikt.