PvdA tegen ACTA om politierol ISP's

Internetproviders belanden uiteindelijk wel in de rol van politieagent als het antipiraterijverdrag ACTA wordt aangenomen door het Europees Parlement. Voor de Eurofractie van de PvdA is dat reden om tegen te stemmen.

Over het handelsverdrag dat namaakartikelen en ook onlinepiraterij moet bestrijden, werd eerder gemeld door Eurocommissaris Kroes en vicepremier Verhagen dat de ISP's deze rol niet toebedeeld zouden krijgen. Emine Bozkurt (EU-PvdA) heeft echter tijdens een informatiebijeenkomst vernomen dat ACTA er wel toe leidt dat ISP's content moeten controleren op illegaliteit, en ook actief maatregelen moeten nemen om deze content te blokkeren.

Die taak zou bij eerdere onderhandelingen uit de handelsovereenkomst zijn gehaald, het lijkt er echter op dat de intentie van content controle toch intact blijft, aldus Bozkurt. De Partij van de Arbeid zegt in een verklaring dat ACTA de huidige Europese wetgeving onvoldoende respecteert, zegt Bozkurt tegen Webwereld. "Om die reden zal de PvdA dit handelsverdrag niet steunen."

Bozkurt noemt het achterdeurtjes, die in ACTA zijn opgenomen. Zowel Eurocommissaris Kroes als minister Verhagen hebben altijd gezegd dat ACTA geen consequenties zou hebben voor de wetten in Europa en Nederland.

De PvdA is al redelijk vroeg met zijn standpunt, het verdrag staat pas in de tweede week van juni als bespreekstuk op de agenda van het EP. De PvdA vindt de definitieve tekst van ACTA onduidelijk zodat de consequenties voor de burgers niet goed zijn te overzien. ACTA zet de deur naar willekeur open door gebrekkige en vage juridische definities, volgens Bozkurt.

Bozkurt zegt verder dat de Europese Commissie tijdens de onderhandelingen over ACTA het copyright duidelijk belangrijker heeft geacht dan informatievrijheid en privacy voor de burger. Het Europarlement denkt erover om vóór de behandeling in juni eerst het Europese Hof van Justitie om een mening te vragen. In dat geval komt er geen behandeling in juni, omdat het Hof daar meer tijd voor nodig heeft.