EyeAsteroid laat je spelen met je ogen

Tobii Technologies heeft een nieuwe manier gevonden om games te spelen. In het Londense entertainment complex Trocadero is tot 17 februari EyeAsteroid te spelen. Een game die, zoals de naam al doet vermoeden, geheel bestuurd wordt door oogbewegingen. 

Door simpelweg te kijken naar een asteroïde, wordt hij beschoten met een laserstraal. Dit levert een bijzondere ervaring op waarbij het lijkt alsof de game je gedachten leest. Besturing door oogbewegingen kan volgens de makers een intuïtieve, bijna magische dimensie toevoegen aan games. Voorbeelden van toepassingen die zij aandragen zijn onder andere:

  • Het besturen van een personage met een joystick, maar het richten via oogbewegingen
  • Het richten met een controller, maar je gezichtsveld mee laten bewegen met de ogen
  • Het bewerkstelligen van daadwerkelijk oogcontact met andere gamepersonages en hen hier op laten reageren
  • Het aanpassen van de game aan de hand van de aandacht van een speler

De techneuten van Tobii Technologies hebben hun oogscanningssystemen eerder al in tablets, laptops en brillen verwerkt en ze zijn van mening dat deze technologie gebruikt kan worden in bijvoorbeeld ziekenhuizen of door opticiens en politie. 

Er zijn 50 arcadekasten met EyeAsteroid gemaakt door Tobii Technologies, die ongeveer 15.000 euro per stuk kosten. Een video van de arcadekast is hieronder te bekijken.