D66 wil snorfiets op rijbaan

De fractie van D66 in de gemeenteraad van Amsterdam wil snorfietsen van het fietspad verbannen. Volgens de partij zijn met name de zeer populaire snorscooters de oorzaak van veel ongelukken.

"Het fietspad moet weer het domein worden van fietsers", zo stelt D66 Amsterdam. Binnen 30km-zones zijn er al plannen om dit te doen, maar dat gaat de partij niet ver genoeg. "Laten we dit snel uitbreiden met een complete gang naar de rijbaan", aldus raadslid Ivar Manuel.

De partij wijst op onderzoek waaruit blijkt dat van de 22 duizend snorfietsen die op de hoofstedelijke fietspaden rijden, 94 procent te hard gaan. Zesduizend Amsterdammers tekenden een petitie tegen overlast van scooters op het fietspad.

Verkeersverenigingen BOVAG en RAI noemen het plan gevaarlijk. "Als de snorfietser zonder helm met 25km per uur tussen het snelle autoverkeer wordt geplaatst, kun je de gevolgen voor de verkeersveiligheid op je vingers natellen", stellen ze. Strengere handhaving en krappere marges voor de constatering van snelheidsovertredingen ligt volgens de organisaties meer voor de hand. Bovendien zouden ouderen die zich wel netjes aan de snelheid houden aan onnodige risico's worden blootgesteld.

De gemeente Amsterdam wil scooteroverlast, naast de verbanning van fietspaden in 30km-zones, tegengaan door verbreding van de paden. Ook wil de stad fietsstroken op de weg rood gaan verven.